Gezondheid brengt geluk &

Shanghai Chen Stijl Taiji Associatie

nieuw embleem Gezondheid Brengt Geluk gr
Thomas Roelant
Shanghai Chen Style taiji quan Association 2008
Shanghai Chen Style taiji quan Association 2011

Taiji aanleren is belangrijk omdat wij vaak het contact met ons innerlijk lichaam verliezen. Taiji leert u uw lichaam terug voelen en kennen. Taiji is een vorm van Qi gong. Qi is een energie die in alles aanwezig is, door taiji is het mogelijk deze energie vanbinnen in ons lichaam te cultiveren, dit aan de hand van ademhaling en lichaamshouding. Taiji gebruikt deze energie niet alleen om te absorberen, maar ook om te exploderen. De controle over snel en traag, hard en zacht leiden tot een ballans, Yin en Yang, die leidt tot rust en stilte. Zowel op basis van gezondheid als op basis van verdediging is deze rust uitermate belangrijk. Door de geschiedenis is gebleken dat de bewegingen van taiji ongelofelijk goed zijn voor de resistentie van de menselijke gezondheid, dit betekent niet dat taiji 'enkel' dat is. Taiji werd ontwikkeld door een ex veldheer die hield van strategie en martiale kunst. De ontwikkeling van taiji was dus niet alleen bedoelt om Qi te cultiveren en het lichaam te balanseren, het combineerde hierin ook nog eens met een zeer effectief zelfverdedigingsmechanisme.

Gezondheid brengt geluk, is ontstaan in 2001 als een kleine zijtak van mijn leraars workshops. Ik volgde les bij Si Gingcong, in Antwerpen en Sint-Niklaas, vanaf ’99. Si Gincong was een leerling van Fu Zhongwen en Yang Xiliang in Shanghai, waar hij voornamelijk Wu stijl van leerde. Wanneer hij stopte met les geven in Sint-Niklaas, kwam de vraag even later van de Vrije Ateliers uit of ik de lessen taiji niet kon geven gezien zij geen leraar meer hadden. Zo startte ik met een kleine groep van 7 mensen in 2001 met taiji geven onder de naam ‘Gezondheid brengt Geluk’. Ondertussen zijn we heel wat verder en is het aanbod van ‘Gezondheid brengt Geluk’ heel wat uitgebreid. Niet alleen door mijzelf, maar ook door de vele Chinese coaches die hier reeds bij ons les kwamen geven om de kwaliteit van onze kennis zo goed mogelijk over te brengen naar onze cursisten, leden.

Sinds 2004 reisde ik en Si Gingcong naar China om in Shanghai contact te leggen met de Shanghai Chen Stijl Taiji Associatie olv Wan Wende. In Renmin Park werd ik dagelijks opgeleid in Chen Stijl taiji door Zhang Zhouji en Sang Xiling. Zij waren ook de coaches die vanaf 2007 workshops gaven in België, in de Vrije Ateliers.

Meester Wan Wende (1918 - 2010) was een zeer grote bron aan kennis in Chen stijl taiji gezien hij van vele grote meesters les kreeg. Meesters zoals Chen Zhaokui, Chen Xiaowang en Feng Zhiqiang. Hij leide zelf ook vele grote jonge taiji meesters op in China en vertaalde het wereldberoemde boek ‘Chen Style Taijiquan’ in ‘84 van Chen Xiaowang en Feng Zhiqiang. Spijtiggenoeg moesten wij allen afscheid nemen van deze grote meester in 2010. Sindsdien krijg ik les van meester Yang Naifan. Hoewel er ook nog steeds een zeer goede band is met mijn andere coaches.

Het aanbod dat ‘Gezondheid brengt Geluk’ u vandaag brengt zijn twee stijlen, Yang stijl en Chen stijl. Yang stijl 24 vorm, 48 vorm, 32 zwaard en 42 zwaard; waaier 1ste vorm en 2de vorm; en Chen stijl 20 vorm, 24 vorm, 56 vorm, 83 vorm (Yi Lu) en 37 zwaard.

 

Volgende zomer 2019 zullen we nogmaals Zhang Zhouji mogen uitnodigen om tijdens augustus hier bij ons les te komen geven. Zij zal terug aandacht geven op de Chen stijl die bij ons aangeleerd wordt maar brengt ons ook een andere oude stijl van Taiji, ‘Draak stijl taiji’...

Zhang Zhouji 2007
Sang Xiling and Wan Wende 'tui shou' pushing hands 2006
Sang Xiling 2009
Zhang Zhouji 2008
Zhang Zhouji 2008
Zhang Zhouji 2008
Zhang Zhouji 2008